Hur vet man om man äter rätt?
Ett sätt att kolla om man får i sig allt man behöver varje dag är att följa kostcirkeln. För den maten
vi äter ska både vara god samtidigt som den ska ge oss all den energi och näringsämnena vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen.
Frukt och bär
ger oss i första hand c-vitamin, folat och fiber.
Grönsaker
innehåller fiber, folat, vitamin c och karoten som omvandlas till a vitamin i kroppen. Välj de grövre sorterna så som broccoli, blomkål och brysselkål. Ärtor, linser och bönor är rika på protein och kan ersätta proteinet ifrån kött och fisk i måltiden.
Potatis och rotfrukter
är fiberrika och innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Potatis, kålrot, palsternacka och rotselleri kan användas på många olika sätt, i gratänger, som mos och i grytor. Morötter kan också ingå i sallader, råa eller tillagade.
Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
innehåller fibrer, B-vitaminer och mineraler. Andra livsmedel i denna grupp är matvete, couscous, bulgur och mathavre. Välj i första hand fullkornsalternativen för att det mättar mer och innehåller inte lika mycket kolhydrater.
Matfett
innehåller fleromättat, enkelomättat och mättat fett. I fett finns också vitamin A, D och E. Till matlagning bör man använda matolja eller flytande margarin eftersom de innehåller nyttiga fetter. Rapsolja är särskilt rikt omega-3-fett. Välj nyckelhålsmärkt margarin till smörgåsen.
Mjölk och ost
ger många vitaminer och mineraler, bland annat kalcium. En skiva ost ger ungefär lika mycket kalcium som 1 dl mjölk. Välj mager ost och nyckelhålsmärkta mjölkprodukter. För att de innehåller minst lika mycket vitaminer och mineraler, men mindre fett.
Kött, fisk och ägg
är framför allt rika på protein, mineraler och vitaminer. Det järn som finns i kött tas lätt upp i kroppen. Dessutom stimulerar kött och fisk upptaget av järn från andra livsmedel. I den här gruppen ingår även lammkött, kyckling och inälvsmat. Välj helst de magra varianterna! Fet fisk, som makrill, lax och sill, innehåller det nyttiga fleromättade omega-3-fettet.
Att välja bort livsmedel
en del måste på grund av allergi undvika vissa livsmedel. Andra, t.ex. vegetarianer, avstår av andra skäl. Generellt kan man säga att ju fler livsmedelsgrupper som utesluts, desto svårare blir det att täcka näringsbehoven. Med rätt kunskaper och tillgång till berikade livsmedel går det oftast att kombinera livsmedel så att man ändå får i sig de näringsämnen man behöver, men i vissa fall behövs kosttillskott om man utesluter hela livsmedelsgrupper.
Äter du från alla grupper
Så äter du någonting från varje grupp under dagen så behöver inte du vara så orolig för att du inte får i dig tillräckligt mycket av de olika sakerna. Om du inte äter någonting från varje grupp så är det en idé att börja göra det nu och ändra på din kostvana, det är aldrig försent.
Potatisomelett
Potatisomelett
En god omelett med potatis och en del starka kryddor - krydda efter egen smak!
2 pers.
Ingredienser:
8 Stora potatisar
½ Gul lök
1/4 Zucchini (ej nödvändigt)
4 ägg
Chilikrydda
Örtkrydda såsom oregano eller basilika
Salt
Peppar
Paprikapulver
Gör så här:
Skiva potatisarna och stek dem tillsammans med löken i en stor stekpanna med mycket matfett. Salta, peppra och krydda med örtkryddor, chilipulver och paprikapulver.
Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Salta och peppra lite efter smak. Skiva zucchinin i halvmånar.
När potatisarna börjar bli klara, häll på äggen och zucchinin. Fortsätt steka omeletten tills äggen stelnat. Se upp så att den inte bränner fast - använd en stekspade under omeletten.
En god omelett med potatis och en starka kryddor, krydda efter egen smak!
2 pers.
Ingredienser:
- 8 Stora potatisar
- ½ Gul lök
- 4 ägg
- Chilikrydda
- Örtkrydda såsom oregano eller basilika
- Salt
- Peppar
- Paprikapulver
Gör så här:
Skiva potatisarna och stek dem tillsammans med löken i en stor stekpanna med mycket matfett. Salta, peppra och krydda med örtkryddor, chilipulver och paprikapulver.
Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Salta och peppra lite efter smak.
När potatisarna börjar bli klara, häll på äggen. Fortsätt steka omeletten tills äggen stelnat. Se upp så att den inte bränner fast - använd en stekspade under omeletten.
Ost och skinkpaj
Ost och skinkpaj
Om man är två personer som hjälps åt där den ena ansvarar för degen och den andre tar hand om ingredienserna så går den här ost och skinkpajen väldigt snabbt att göra.
2 pers.
Ingredienser:
Deg:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
3 msk vatten
Fyllning:
100 g skinka
3 ägg
2 dl mjölk
150 g ost (riven ost eller smula ner en ost som inte längre går att hyvla)
Paprika
Salt
Svartpeppar
Chilikrydda
Ev. körsbärstomater i en blandning av vinäger, olja, salladskrydda, salt och peppar
Gör så här:
Blanda vetemjöl och margarin med händerna. Tillsätt sedan vattnet och bearbeta tills degen är fast.
Tryck ut degen i en pajform. Tärna skinkan och sprid ut i formen. Skiva eller hacka paprikan och lägg ut bland skinkan. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och chilikrydda. Tillsätt osten i äggblandningen och häll sedan alltsammans i pajen.
Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Dela eventuellt körsbärstomater på mitten och låt dem dra i en blandning bestående av 2 delar olja och en del vinäger, lite salt, peppar och salladskrydda (absolut inte nödvändigt, men definitivt godare!).
När pajen är klar, lägg körsbärstomaterna som garnering ovanpå
2 pers.
Ingredienser:
Deg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g margarin
- 3 msk vatten
Fyllning:
- 100 g skinka
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 150 g ost (riven ost eller smula ner en ost som inte längre går att hyvla)
- Paprika
- Salt
- Svartpeppar
- Chilikrydda
- Ev. körsbärstomater i en blandning av vinäger, olja, salladskrydda, salt och peppar
Gör så här:
Blanda vetemjöl och margarin med händerna. Tillsätt sedan vattnet och bearbeta tills degen är fast.
Tryck ut degen i en pajform. Tärna skinkan och sprid ut i formen. Skiva eller hacka paprikan och lägg ut bland skinkan. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och chilikrydda. Tillsätt osten i äggblandningen och häll sedan alltsammans i pajen.
Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Dela eventuellt körsbärstomater på mitten och låt dem dra i en blandning bestående av 2 delar olja och en del vinäger, lite salt, peppar och salladskrydda (absolut inte nödvändigt, men definitivt godare!).
När pajen är klar, lägg körsbärstomaterna som garnering ovanpå.
Tips:
Om man är två personer som hjälps åt där den ena ansvarar för degen och den andre tar hand om ingredienserna så går den här ost och skinkpajen väldigt snabbt att göra.
Tacotallrik
Nachotallrik
2 pers.
Ingredienser:
Ca 150 g nachochips
350 g köttfärs
1 påse tacokryddmix
riven ost
gräddfil
salsa (se recept nedan)
Gör så här:
Stek köttfärsen och tillsätt tacokryddmix. Bred ut chipsen på en plåt och strö över riven ost. Värm chipsen och osten i ugnen i 175°, ca 5 minuter eller tills osten smält. Lägg upp köttfärs, chips, salsa och gräddfil på separata delar av tallriken och ät med händerna.
Salsa:
1 tomatburk
1 tsk sambal oelek
salt
peppar
lite socker
oregano
spiskummin
koriander
en klick chilisås
Lättlagad och god tacotallrik som de flesta tycker om.
2 pers.
Ingredienser:
- Ca 150 g nachochips
- 350 g köttfärs
- 1 påse tacokryddmix
- riven ost
- gräddfil
- salsa (se recept nedan om man inte köper)
Gör så här:
Stek köttfärsen och tillsätt tacokryddmix. Bred ut chipsen på en plåt och strö över riven ost. Värm chipsen och osten i ugnen i 175° ca 5 minuter eller tills osten smält. Lägg upp köttfärs, chips, salsa och gräddfil på separata delar av tallriken och ät med händerna.
Salsa:
- 1 tomatburk
- 1 tsk sambal oelek
- salt
- peppar
- lite socker
- oregano
- spiskummin
- koriander
- en klick chilisås
Spagetti med köttfärssås
Spagetti med köttfärssås
Den här köttfärssåsen är både god och nyttig.
2 pers.
Ingredienser:
½ gul lök
300 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 msk tomatpuré
1 liten nypa socker
salt
peppar
oregano
Gör så här:
Hacka och stek löken, morötterna och köttfärsen tills de börjar bli klara. Salta lite redan nu. Häll på de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Pressa vitlöken över såsen. Salta lite mer, peppra och strö över oregano. Tillsätt tomatpuré och lite socker (inget utav dessa två är helt nödvändiga).
Servera med normaltjock spagetti och några bitar parmesanost.
Den här köttfärssåsen är både god, nyttig och alla tycker om den.
2 pers.
Ingredienser:
- ½ gul lök
- 300 g köttfärs
- 1 burk krossade tomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 1 msk tomatpuré
- salt
- peppar
- oregano
Gör så här:
Hacka och stek löken, morötterna och köttfärsen tills de börjar bli klara. Salta lite redan nu. Häll på de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Pressa vitlöken över såsen. Salta lite mer, peppra och strö över oregano. Tillsätt tomatpuré. Servera med normaltjock spagetti och några bitar parmesanost.
Tortellini med spenat- och gorgonzolasås
Filead eller skivad fisk kokt i eget spad
2 port.
15-60 min.
250-300 g fiskfilé eller 300-350 g skivad fisk
1 msk vatten + 1 msk pressad citron
½ tsk salt
Vit- eller svart peppar
½-1 msk smör eller margarin
Persilja, dill, purjolök
Tortellini som är ganska matigt i sig kräver en lätt sås för att det ska bli perfekt.
2 pers.
Ingredienser:
- 250 g tortellini (mängden gäller torkad tortellini)
- ½ lök
- 200 g gorgonzola
- 250 g fryst spenat
- 1,5 dl gräddfil
- salt
- svart- och vitpeppar
- cayennepeppar
Gör så här:
Koka upp vatten för tortellinin. Fräs löken i en kastrull och häll därefter i spenaten. Krydda när spenaten tinats i kastrullen. Häll på gräddfilen och smula ner gorgonzolan. Servera antingen med lite brockolie och blomkål eller andra grönsaker.
Pastasallad med kassler
Pastasallad med kassler
Lättlagad pastasallad med kassler, grönsaker och enkel senapsdressing.
2 pers.
Ingredienser:
3 hg Kassler
4 dl Okokt pasta (t.ex. fussili eller penne)
Gurka
Tomat
1 dl Gräddfil eller creme fraiche
1 tsk Dijonsenap (går med vanlig senap också, men se upp så det inte blir för starkt)
1 msk Olja
1/2 msk Vinäger
Salt
Svartpeppar
Salladskrydda
Vitlökspulver (ej nödvändigt)
Gör så här:
Koka pastan och låt svalna. Tärna kassler, gurka och tomat. Man kan med fördel ta bort lite av innanmätet på tomaten så att det inte blir för blaskigt.
Dressing: Blanda olja, vinäger, salt, peppar, salladskrydda och vitlökspulver. Rör om. Tillsätt gräddfil och senap och rör om lite till.
Blanda ihop dressingen med kasslern, pastan och grönsakerna i en stor skål eller servera dressingen för sig.
Lättlagad pastasallad med kassler, grönsaker och enkel senapsdressing.
2 pers.
Ingredienser:
- 3 hg Kassler
- 4 dl Okokt pasta (t.ex. fussili eller penne)
- Gurka
- Tomat
- 1 dl Gräddfil eller creme fraiche
- 1 tsk Dijonsenap (går med vanlig senap också, men se upp så det inte blir för starkt)
- 1 msk Olja
- 1/2 msk Vinäger
- Salt
- Svartpeppar
- Salladskrydda
- Vitlökspulver (ej nödvändigt)
Gör så här:
Koka pastan och låt svalna. Tärna kassler, gurka och tomat. Man kan med fördel ta bort lite av innehållet på tomaten så att det inte blir för blaskigt.
Dressing: Blanda olja, vinäger, salt, peppar, salladskrydda och vitlökspulver. Rör om. Tillsätt gräddfil och senap och rör om igen. Blanda ihop dressingen med kasslern, pastan och grönsakerna i en stor skål eller servera dressingen för sig.
Tacopaj
Tacopaj
Tacopaj kombinerar mexikansk mat med amerikansk till en perfekt kulinarisk mix!
3 pers.
Ingredienser till deg:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
1,5 dl mjölk
Fyllning:
500 g Köttfärs
1 Gul Lök
1 Påse tacokryddmix
2 dl Crème fraiche
2 dl riven ost (om man inte orkar riva ost kan man antingen smula små bitar av en ost som inte längre går att hyvla eller hyvla skivor och lägga över)
Nachochips eller hårda tacoskal
Paprikapulver
Tomater eller salsa (ej nödvändigt)
Gör så här:
Blanda margarinet med de torra ingredienserna. Häll sedan i mjölken och knåda till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med höga kanter.
Stek hackad lök tillsammans med köttfärsen. Tillsätt sedan tacokryddmixen. Stek tills allt är klart och häll sedan köttfärsen och löken i pajskalet. Blanda crème fraichen och osten (alternativt lägg hyvlad ost ovanpå) och bred ut över köttfärsen. Strö lite paprikapulver på toppen. Avsluta med nachochips eller tacoskal som tagit sönder i mindre bitar och lägg dem som ett lager högst upp.
Grädda i ugn, 200 grader i 12-15 minuter.
Servera med skivade tomater eller en salsa.
Lätt och god tacopaj som många tycker om.
3 pers.
Ingredienser till deg:
- 4 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 50 g margarin
- 1,5 dl mjölk
Fyllning:
- 500 g Köttfärs
- 1 Gul Lök
- 1 Påse tacokryddmix
- 2 dl Crème fraiche
- 2 dl riven ost (man kan antingen smula små bitar av en ost som inte längre går att hyvla eller hyvla skivor och lägga över om man inte orkar riva osten)
- Nachochips eller hårda tacoskal (ej nödvändigt)
- Paprikapulver
- Tomater eller salsa (ej nödvändigt)
Gör så här:
Blanda margarinet med de torra ingredienserna. Häll sedan i mjölken och knåda till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med höga kanter. Stek hackad lök tillsammans med köttfärsen. Tillsätt sedan tacokryddmixen. Stek tills allt är klart och häll sedan köttfärsen och löken i pajskalet. Blanda crème fraichen och osten (alternativt lägg hyvlad ost ovanpå) och bred därefter ut över köttfärsen. Strö lite paprikapulver på toppen. Avsluta med nachochips eller tacoskal som tagit sönder i mindre bitar och lägg dem som ett lager högst upp om man vill. Grädda i ugnen i 12-15 minuter på 200 grader.
Snöbollar
Snöbollar
Vita chokladkulor med god smak från citron och den söta chokladen. Passar perfekt som julgodis.
Tid: 30 minuter
30 st
Ingredienser:
200 g vit choklad
2.5 dl kokosflingor
1.5 msk pressad citron
Garnering:
kokosflingor eller strössel eller florsocker
Glutenfritt
Gör så här:
Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn.
Blanda chokladen med kokosflingorna och citronsaften. Smaka av med citronsaften så att du får den smak du vill ha.
Ställ smeten svalt och låt den svalna en stund - men inte så länge att smeten hinner stelna helt. Smeten ska vara lite halvfast så att man kan forma kulor av den.
Forma kulor, rulla med händerna. Rulla kulorna antingen i kokosflingor, strössel eller pudra med florsocker.
Lägg dem i en burk med lock och förvara i kylskåp.
Vita chokladkulor med god smak från citron och den söta chokladen. Passar perfekt som julgodis.
Tid: 30 minuter
30 st
Ingredienser:
- 200 g vit choklad
- 2.5 dl kokosflingor
- 1.5 msk pressad citron
Garnering:
Kokosflingor eller strössel eller florsocker
Gör så här:
Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn. Blanda chokladen med kokosflingorna och citronsaften. Smaka av med citronsaften så att du får den smak du vill ha. Ställ smeten svalt och låt den svalna en stund - men inte så länge att smeten hinner stelna helt. Smeten ska vara lite halvfast så att man kan forma kulor av den. Forma kulor med händerna. Rulla kulorna antingen i kokosflingor, strössel eller pudra med florsocker. Lägg dem sedan i en burk med lock och förvara i kylskåpet.
Pasta med bacon, creme fraiche och chili
Pasta med bacon, creme fraiche och chili
Denna pasta med baconsås är otroligt lätt att göra och har en lite orientalisk touch. 2 pers.
Ingredienser:
1 Paket bacon
½ Gul lök
½ Paprika
1 Förpackning creme fraiche
½ tsk Sambal Oelek chilipasta (mängd beroende på hur starkt man vill ha)
Örtkrydda såsom oregano eller basilika
Salt
Peppar
Gör så här:
Klipp baconen i strimlor och lägg ner i en stekpanna. Matfett behövs inte. Stek även löken. När löken börjar bli klar, häll i creme fraichen. Tillsätt sedan Sambal Oelek, paprika och kryddor och låt puttra en stund.
Serveras med pasta såsom penne, fussili eller farfalle.

2 pers.
Ingredienser:
- 1 Paket bacon
- ½ Gul lök
- ½ Paprika
- 1 Förpackning creme fraiche
- ½ tsk Sambal Oelek chilipasta (mängd beroende på hur starkt man vill ha)
- Örtkrydda såsom oregano eller basilika
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Skär baconen i strimlor och lägg ner i en stekpanna. Behövs inget matfett. Stek även löken. När löken börjar bli klar, häll i creme fraichen. Tillsätt sedan Sambal Oelek, paprika och kryddor och låt puttra en stund.
Serveras med pasta såsom penne, fussili eller farfalle.
Falukorv i ugn med tomatsås och ost
Falukorv i ugn med tomatsås och ost
Lätt att göra, gillas av barn såväl som av vuxna.
2 pers.
Ingredienser:
400 g falukorv
½ dl riven ost
Tomatsås:
½ lök
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Vitlökspulver
Socker
Oregano
Gör så här:
Hacka och stek löken tills den börjar bli genomskinlig. Tillsätt krossade tomater. Salta, peppra, strö över en nypa socker och häll i tomatpurén. Tillsätt oregano och vitlökspulver och låt puttra tills det mesta av vattnet försvunnit. Skär en skåra ungefär 2/3 genom falukorven och vidga försiktigt. Lägg falukorven i en ugnseldfast form med en bit bakplåtspapper under. Fyll skåran med tomatsåsen (det gör ingenting om en del sås hamnar utanför) och strö riven ost överst.
Tillaga i ugn, 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med ris eller potatismos och en
Lätt att göra, både barn vuxna tycker om detta.
2 pers.
Ingredienser:
- 400 g falukorv
- 1 dl riven ost
Tomatsås:
- ½ lök
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- Salt
- Svartpeppar
- Vitlökspulver
- Socker
- Oregano
Gör så här:
Hacka och stek löken tills den börjar bli genomskinlig. Tillsätt krossade tomater. Salta, peppra, strö över en nypa socker och häll i tomatpurén. Tillsätt oregano och vitlökspulver och låt puttra tills det mesta av vattnet försvunnit. Skär skåror och vidga försiktigt. Lägg falukorven i en ugnsfast form med en bit bakplåtspapper under. Fyll skårorna med tomatsåsen och strö över riven ost.
Tillaga i ugn, 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med ris eller potatismos och en sallad.
Apelsinchokladrutor
50 kcal/bit
24 bitar
Tillagningstid 35 min.
Kan frysas
24 bitar
Tillagningstid 35 min.
Kan frysas
Ingridienser:
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- Rivet skal av 1 apelsin
- ½ dl pressad apelsinsaft
- 1 dl mjölk
- 50 g smält smör
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- 2 tsk bakpulver
Granering:
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm.
Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, mjölk och smör.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och häll ner i smeten. Bred ut smeten i långpannan. Strö över koskos.
Grädda kakan strax under mitten i ugnen tills smeten stelnat ca 20 min. Låt kakan svalna något och skär den sedan i 5x5 cm rutor.
Chokladbollar
Enkelt recept på goda chokladbollar! Dessa chokladbollar är rullade i kokosflingor. Nedan finns bild på chokladbollar med pärlsocker.
Chokladbollar är en riktig klassiker som de flesta tycker om. Det här är ett väl beprövat recept på riktigt goda och enkla chokladbollar.
Tid: 30 minuter
20 st
Ingredienser:
150 g smör
2 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
4.5 msk kakao
3.5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
2-3 msk bryggt kaffe eller 2-3 tsk snabbkaffepulveroch 2-3 msk vatten
eller 2-3 msk vatten
eller 2-3 msk apelsinjuice
Garnering:
kokosflingoreller pärlsocker
Laktosfritt -Ta laktosfritt smör.
Glutenfritt -Köp specialframställda havregryn utan gluten t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätt havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
Vegetariskt
Utrustning som är bra att ha:
elvisp
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Rör smör och socker till en jämn smet, använd gärna med elvisp så går det snabbt.
Tillsätt vaniljsocker och kakao och blanda ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt havregryn, kokosflingor och kaffe eller vatten och rör till en jämn smet för hand eller med elvisp. Om du gör kaffe med snabbkaffepulver rör du ut pulvret i vattnet innan du häller i det i chokladbollssmeten.
Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.
Enkelt recept på goda chokladbollar!
Chokladbollar är en riktig klassiker som de flesta tycker om. Det här är ett väl beprövat recept på riktigt goda och enkla chokladbollar.
Tid: 30 minuter
20 st
Ingredienser:
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- 1.5 msk vaniljsocker
- 4.5 msk kakao
- 3.5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 2-3 msk bryggt kaffe eller 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk apelsinjuice
Garnering:
kokosflingor eller pärlsocker
Laktosfritt -Ta laktosfritt smör.
Glutenfritt -Köp specialframställda havregryn utan gluten t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätt havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
Utrustning som är bra att ha:
Elvisp
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Rör smör och socker till en jämn smet, använd gärna med elvisp så går det snabbt.
Tillsätt vaniljsocker och kakao och blanda ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt havregryn, kokosflingor och kaffe eller vatten och rör till en jämn smet för hand eller med elvisp. Om du gör kaffe med snabbkaffepulver rör du ut pulvret i vattnet innan du häller i det i chokladbollssmeten.
Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.
Kyckling i ugn med ris och grönsaker
Det här är en lättlagad och god kyckling i ugn som innebär minimalt med jobb.
Det här är en lättlagad och god kyckling i ugn som innebär minimalt med jobb.
2 personer.
Ingredienser:
- 2 Kycklingfiléer eller ungefär 400 g
- 1/2 Gul lök
- 1 Paprika
- 1 Zucchini
- 1 Burk Creme fraiche
- 2 Vitlöksklyftor
- Chilipulver
- Grillkrydda
- Basilika
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Skär upp kycklingen i tärningar och skiva sedan lök och paprika i grova skivor. Lägg ner i en ugnsfast form. Blanda creme fraiche med kryddorna och pressa i vitlöksklyftor. Rör om och häll över bladningen i formen. Sätt sedan in formen i ugnen, på 200 grader i ca. 35-40 minuter. (Kolla så att kycklingbitarna är klara inuti genom att skära itu den tjockaste. Den får inte vara röd, då måste rätten vara inne en stund till.) Servera med ris.
Denna rätt tar totalt sett längre än 30 minuter att göra eftersom den ska vara i ugnen, men själva arbetet går väldigt snabbt!
Bli kvitt suget och var nöjd!
Bli kvitt suget & var nöjd!
Det är hjärnan som styr suget efter någonting som den vill ha. Kroppen behöver energi, druvsocker, för att överleva. När vi käkar någonting tar druvsockret den snabbaste vägen och det är rätt in i blodet för att det behöver inte brytas ner.
Vi tänker oftast klokt men handlar ”barnsligt” vi tar det som vi egentligen inte är bra för oss. Lite exempel på detta är att om man gömmer godispåsen långt inne i skåpet så tar man den i alla fall, eller att man tänker att man ska ta cykeln till jobbet i stället för bilen så tar man bilen ändå.
Man väljer gärna den kortsiktiga belöningen framför den långsiktiga för att man inte orkar eller vill vänta på den långsiktiga belöningen. Om man är medveten om detta kan man göra någonting emot detta.
Det finns olika matmetoder som kan hjälpa mot olika saker som t.ex. GI, LCHF, viktväktarna, tallriksmodellen m.fl. den som jag tycker att tallriksmodellen är bra för att den har funnits längst och har fungerat innan och kommer då att fungera nästa gång också. För att man ska må bra ska man hålla blodsockret slätt, det vill säga att man äter regelbundet ca. 4 timmars mellanrum mellan varje måltid.
Det finns olika sorters sorterarter t.ex. druvsocker, fruktsocker, mjölksocker. Hjärnan behöver energi för att kunna leva och om den själv får välja så blir det snabb energi. Välj rätt sorts mat och över konsummera inte maten.
Kan man bli beroende av socker? Jag skulle säga att man kan bli det om man över konsummerar sockret och blir van vid att ha för mycket socker i kroppen. Det är många som tycker samma sak, ”tar jag första chipset är det kört, sedan kan jag inte sluta” det tycker jag inte är något beroende men är det så att man vill äta chips varje dag. När vi får i oss sockret stimuleras lustcentret i hjärnan med hjälp av kroppens dopamin. Det kan man jämföra med t.ex. narkotika, nikotin och alkohol.
För att kunna bli kvitt sitt sug så behöver man ibland säga till sin hjärna t.ex. jag behöver det här, det här mår jag bra av, vad kan jag göra för gott av detta mm. för att kunna bli av med denna vanan som man har skaffat sig. Om man istället säger att jag får inte äta detta så blir det jobbigare att låta bli att äta det.
Vill man äta nyttigt kan man välja surdegsbröd, bröd med grövre mjöl, bröd utan socker eller glukossirap, fullkornspasta, grovt ris med lång koktid, ekologisk potatis mm.
Kött är en bra proteinkälla som är kroppens byggsten. Dock ska man inte äta för mycket kött så ät inte kött varje dag, välj bra kvalitet i stället för kvantitet för att få ett bra kött. I stället för att äta kött varje dag kan man äta kikärtor, bönor, fisk, fågel, ägg, keso, baljväxter, nötter och quinoa som det också finns mycket protein i.
Fett ger mycket energi som omvandlas till socker, fettet smörjer även våra ”gångjärn”, våra leder, hjälper hjärnan och håller blodsockret på en jämn nivå. Det är många som pratar om att man ska undvika fettet p.g.a. att det är det man blir fet av men så är det inte. Det är sockret och för mycket mat som inte går åt vi blir feta av. Man ska även inte steka i margarin utan i riktigt smör.
Lite tips: stek i kokosolja eller smör men sparsamt p.g.a. att det inte förstör maten. Använd olivolja eller rapsolja till tillagningen så sparas alla nyttiga egenskaper och smaken. Skär bort fettet på köttbiten efter stekningen.
Byt ut potatis, cornflakes och snabbris till bas ris, råris, surdegsbröd, fullkorn och guinoa. För att få bättre blod fettvävnad, längre mättnadskänsla, bättre fysisk uthållighet, mindre sug efter någonting, mindre portioner och minskat insulin.
Tänkvärt: stressa inte ofta, få tillräckligt med sömn, ät sakta, undvik light produkter, ät bladgrönt t.ex. grönsaker, frukt. En nyttig drink som man kan göra själv om man har en mixer är att blanda vatten, banan, spenat/bladgrönt och frukt. Börja måltiden med lite nötter, spara vattnet till det sista och låt bli kolsyrat. Rör på dig så mycket som möjligt. Ät inte potatismos för det går rätt igenom, magen vill ha mat som den kan arbeta med för att må bra. Ät regelbundet gärna 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna.
Bli kvitt suget & var nöjd!
Det är hjärnan som styr suget efter någonting som den vill ha. Kroppen behöver energi, druvsocker, för att överleva. När vi äter någonting tar druvsockret den snabbaste vägen och det är rätt in i blodet för att det behöver inte brytas ner.
Vi tänker oftast klokt men handlar ”barnsligt” vi tar det som vi egentligen inte är bra för oss. Lite exempel på detta är att om man gömmer godispåsen långt inne i skåpet så tar man den i alla fall, eller att man tänker att man ska ta cykeln till jobbet i stället för bilen så tar man bilen ändå.
Man väljer gärna den kortsiktiga belöningen framför den långsiktiga för att man inte orkar eller vill vänta på den långsiktiga belöningen. Om man är medveten om detta kan man göra någonting emot detta.
Det finns olika matmetoder som kan hjälpa mot olika saker som t.ex. GI, LCHF, viktväktarna, tallriksmodellen m.fl. den som jag tycker är bra är tallriksmodellen för att den har funnits längst och har fungerat innan och kommer då att fungera nästa gång också. För att man ska må bra ska man hålla blodsockret slätt, det vill säga att man äter regelbundet ca. 4 timmars mellanrum mellan varje måltid.
Det finns olika sorters sorterarter t.ex. druvsocker, fruktsocker, mjölksocker. Hjärnan behöver energi för att kunna leva och om den själv får välja så blir det snabb energi. Välj rätt sorts mat och över konsummera inte maten.
Kan man bli beroende av socker? Jag skulle säga att man kan bli det om man över konsummerar sockret och blir van vid att ha för mycket socker i kroppen. Det är många som tycker samma sak, ”tar jag första chipset är det kört, sedan kan jag inte sluta” det tycker jag inte är något beroende men är det så att man vill äta chips varje dag. När vi får i oss sockret stimuleras lustcentret i hjärnan med hjälp av kroppens dopamin. Det kan man jämföra med t.ex. narkotika, nikotin och alkohol.
För att kunna bli kvitt sitt sug så behöver man ibland säga till sin hjärna t.ex. jag behöver det här, det här mår jag bra av, vad kan jag göra för gott av detta mm. för att kunna bli av med denna vanan som man har skaffat sig. Om man istället säger att jag får inte äta detta så blir det jobbigare att låta bli att äta det.
Vill man äta nyttigt kan man välja surdegsbröd, bröd med grövre mjöl, bröd utan socker eller glukossirap, fullkornspasta, grovt ris med lång koktid, ekologisk potatis mm.
Kött är en bra proteinkälla som är kroppens byggsten. Dock ska man inte äta för mycket kött så ät inte kött varje dag, välj bra kvalitet i stället för kvantitet för att få ett bra kött. I stället för att äta kött varje dag kan man äta kikärtor, bönor, fisk, fågel, ägg, keso, baljväxter, nötter och quinoa som det också finns mycket protein i.
Fett ger mycket energi som omvandlas till socker, fettet smörjer även våra ”gångjärn”, våra leder, hjälper hjärnan och håller blodsockret på en jämn nivå. Det är många som pratar om att man ska undvika fettet p.g.a. att det är det man blir fet av men så är det inte. Det är sockret och för mycket mat som inte går åt vi blir feta av. Man ska även inte steka i margarin utan i riktigt smör.
Lite tips: stek i kokosolja eller smör men sparsamt p.g.a. att det inte förstör maten. Använd olivolja eller rapsolja till tillagningen så sparas alla nyttiga egenskaper och smaken. Skär bort fettet på köttbiten efter stekningen.
Byt ut potatis, cornflakes och snabbris till bas ris, råris, surdegsbröd, fullkorn och guinoa. För att få bättre blod fettvävnad, längre mättnadskänsla, bättre fysisk uthållighet, mindre sug efter någonting, mindre portioner och minskat insulin.
Tänkvärt: stressa inte ofta, få tillräckligt med sömn, ät sakta, undvik light produkter, ät bladgrönt t.ex. grönsaker, frukt. En nyttig drink som man kan göra själv om man har en mixer är att blanda vatten, banan, spenat/bladgrönt och frukt. Börja måltiden med lite nötter, spara vattnet till det sista och låt bli kolsyrat. Rör på dig så mycket som möjligt. Ät inte potatismos för det går rätt igenom, magen vill ha mat som den kan arbeta med för att må bra. Ät regelbundet gärna 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna.
Kost för hälsa och välmående
Kost för hälsa och välmående
För att man ska må bra ska man äta mänga men små måltider för att man ska hålla blodsockret på en jämn nivå. Om man inte äter regelbundet och har inte ätit på flera timmar så är man väldigt hungrig och äter då en jätteportion. När man äter en väldigt stor portion reagerar kroppen genom att föra in insulin för att man inte ska hamna över insulin strecket, när kroppen har fört in insulinet blir man istället jättetrött och aggressiv för att man inte håller blodsockret på en jämn nivå och får då väldiga dippar.
För att man ska kunna hålla blodsockret på en jämn nivå krävs det att man äter regelbundet gärna med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna och man ska äta omkring fem måltider per dag, det är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Ät gärna mycket protein för att ha en bra och längre mättnadskänsla, det dämpar aptiten och det är svårast att bli omvandlat till kroppsfett. Man ska undvika att äta för mycket kolhydrater för att det är det som tar längst tid att bryta ner och blir till blodsocker i levern, man ska äta en knytnävsstorlek av ris, pasta, potatis, för att det leder till produktion av insulin i bukspottkörteln. Det är signalen för cellerna att ta upp blodsockret så att halten sänks. Det finns även snabba kolhydrater som socker i livsmedlen det innebär att glukoshalten stiger snabbt och leder till stark insulinproduktion, därmed sjunker sockerhalten lika snabbt och kroppen känner sug efter mer socker. Glukos lagras i cellerna och därmed ökar fettvävnaden.
GI-metoden som de flesta brukar prata om är framtagen till diabetiker för att denna metoden är en ”vägvisare” för hur mycket kolhydrater de ska äta. Man ska försöka att inte äta mycket kolhydrater på kvällen utan om man är hungrig kan man ta lite omelett, lite lax eller kyckling. Om man nu vill äta bröd ska man helst äta grovt bröd som tar lång tid att smälta och är framförallt nyttigare än ljust.
Bra mat är mat utan innehållsförteckning som till exempel potatis, fisk, kött, smör och grädde. Varm mat lugnar och varm mat äter man lugnt för att inte bränna sig.
Omättade fetter är bra som till exempel fisk, oliver, nötter och frön, avokado, makgrill och fet fisk. Om man är ljus- och ljudkänslig beror det på att det fattas magnesium i kroppen man kan även få sen dragningar. Om man har ont om magnesium i kroppen är det bra att äta sötmandlar för det innehåller lite magnesium och 75% av alla människor kan bli av med besvären om man äter det.
När du ska steka mat ska du helst steka i riktigt smör eller kokosfett som är ett stabilt och mättat fett och kokosfettet kan du köpa i en hälsokost butik. Men man kan byta ut kokosfettet mot riktigt smör som du köper i en mataffär. Du ska steka i detta på grund av att det är det som bevarar näringsämnena i maten.
Mat som är oprocessat och originellt är bra mat som t.ex. raps eller oliv olja och det ska helst finnas i en mörk flaska för att inte förstöras. När du äter ska du ha en så kallad ”regnbågsmat” det innebär att det ska t.ex. finnas morötter, kidneybönor, broccoli mm. detta ska du äta för att det stärker ditt immunförsvar. Man kan även äta varma grönsaker, vissa tycker det är godare och det är lika nyttigt som de grönsaker som inte kokas.
Man kan unna sig godsaker t.ex. godis, chips mm. ibland men bara om man håller en bra kost och inte äter godsaker på veckorna.
Att äta matvaror med mycket innehåll av socker är inte bra. Fett som de flesta har försökt undvika är tillåtet igen. De omättade fetterna mättar och är nyttigt, det finns i fisk som till exempel lax och makrill, frön, oliver och nötter. Lagom är alltid bäst för om man äter för mycket går man upp i vikt och får sockerfall eller insulinfall och om man äter för lite kan man bli på dåligt humör. Livsmedel utan innehållsförteckning är den bästa maten. Potatis behöver inte innehållsdeklareras, inte heller kött, fisk, smör eller grädde. Den kemiska maten, som oftast finns i burkar med ändlöst lång innehållsförteckning, ska man undvika att äta. Särskilt om innehållsförteckningen börjar med socker till exempel ketchup, senap, kaviar, juice och många bröd är riktiga sockerbomber. För att man ska må bra och orka ska man hålla en jämn blodsockerkurva och det gör man genom att äta regelbundet med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna. Ett exempel på hur en dag ska se ut. Inte för söt frukost, en frukt till mellanmål, en lagom kraftig lunch med en knytnävsstor portion kolhydrater samt något proteinrikt som man står sig på utan att riskera att falla i koma på eftermiddagen. Nytt mellanmål på eftermiddagen med till exempel lite keso, nötter eller kanske ett kokt ägg. Kvällsmaten bör inte vara för tung. En omelett, lite lax eller kyckling går bra att äta. Bröd ska man vara försiktig med och helst välja grovt. Kvällsmaten ska vara snål på kolhydrater. Soppor mår man också mycket bra av. Varm mat är bra för kroppen på kvällen.
Kost för hälsa och välmående
För att man ska må bra ska man äta mänga men små måltider för att man ska hålla blodsockret på en jämn nivå. Om man inte äter regelbundet och har inte ätit på flera timmar så är man väldigt hungrig och äter då en jätteportion. När man äter en väldigt stor portion reagerar kroppen genom att föra in insulin för att man inte ska hamna över insulin strecket, när kroppen har fört in insulinet blir man istället jättetrött och aggressiv för att man inte håller blodsockret på en jämn nivå och får då väldiga dippar.
För att man ska kunna hålla blodsockret på en jämn nivå krävs det att man äter regelbundet gärna med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna och man ska äta omkring fem måltider per dag, det är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Ät gärna mycket protein för att ha en bra och längre mättnadskänsla, det dämpar aptiten och det är svårast att bli omvandlat till kroppsfett. Man ska undvika att äta för mycket kolhydrater för att det är det som tar längst tid att bryta ner och blir till blodsocker i levern, man ska äta en knytnävsstorlek av ris, pasta, potatis, för att det leder till produktion av insulin i bukspottkörteln. Det är signalen för cellerna att ta upp blodsockret så att halten sänks. Det finns även snabba kolhydrater som socker i livsmedlen det innebär att glukoshalten stiger snabbt och leder till stark insulinproduktion, därmed sjunker sockerhalten lika snabbt och kroppen känner sug efter mer socker. Glukos lagras i cellerna och därmed ökar fettvävnaden.
GI-metoden som de flesta brukar prata om är framtagen till diabetiker för att denna metoden är en ”vägvisare” för hur mycket kolhydrater de ska äta. Man ska försöka att inte äta mycket kolhydrater på kvällen utan om man är hungrig kan man ta lite omelett, lite lax eller kyckling. Om man nu vill äta bröd ska man helst äta grovt bröd som tar lång tid att smälta och är framförallt nyttigare än ljust.
Bra mat är mat utan innehållsförteckning som till exempel potatis, fisk, kött, smör och grädde. Varm mat lugnar och varm mat äter man lugnt för att inte bränna sig.
Omättade fetter är bra som till exempel fisk, oliver, nötter och frön, avokado, makgrill och fet fisk. Om man är ljus- och ljudkänslig beror det på att det fattas magnesium i kroppen man kan även få sen dragningar. Om man har ont om magnesium i kroppen är det bra att äta sötmandlar för det innehåller lite magnesium och 75% av alla människor kan bli av med besvären om man äter det.
När du ska steka mat ska du helst steka i riktigt smör eller kokosfett som är ett stabilt och mättat fett och kokosfettet kan du köpa i en hälsokost butik. Men man kan byta ut kokosfettet mot riktigt smör som du köper i en mataffär. Du ska steka i detta på grund av att det är det som bevarar näringsämnena i maten.
Mat som är oprocessat och originellt är bra mat som t.ex. raps eller oliv olja och det ska helst finnas i en mörk flaska för att inte förstöras. När du äter ska du ha en så kallad ”regnbågsmat” det innebär att det ska t.ex. finnas morötter, kidneybönor, broccoli mm. detta ska du äta för att det stärker ditt immunförsvar. Man kan även äta varma grönsaker, vissa tycker det är godare och det är lika nyttigt som de grönsaker som inte kokas.
Man kan unna sig godsaker t.ex. godis, chips mm. ibland men bara om man håller en bra kost och inte äter godsaker på veckorna.
Att äta matvaror med mycket innehåll av socker är inte bra. Fett som de flesta har försökt undvika är tillåtet igen. De omättade fetterna mättar och är nyttigt, det finns i fisk som till exempel lax och makrill, frön, oliver och nötter. Lagom är alltid bäst för om man äter för mycket går man upp i vikt och får sockerfall eller insulinfall och om man äter för lite kan man bli på dåligt humör. Livsmedel utan innehållsförteckning är den bästa maten. Potatis behöver inte innehållsdeklareras, inte heller kött, fisk, smör eller grädde. Den kemiska maten, som oftast finns i burkar med ändlöst lång innehållsförteckning, ska man undvika att äta. Särskilt om innehållsförteckningen börjar med socker till exempel ketchup, senap, kaviar, juice och många bröd är riktiga sockerbomber.
För att man ska må bra och orka ska man hålla en jämn blodsockerkurva och det gör man genom att äta regelbundet med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna. Ett exempel på hur en dag ska se ut. Inte för söt frukost, en frukt till mellanmål, en lagom kraftig lunch med en knytnävsstor portion kolhydrater samt något proteinrikt som man står sig på utan att riskera att falla i koma på eftermiddagen. Nytt mellanmål på eftermiddagen med till exempel lite keso, nötter eller kanske ett kokt ägg. Kvällsmaten bör inte vara för tung. En omelett, lite lax eller kyckling går bra att äta. Bröd ska man vara försiktig med och helst välja grovt. Kvällsmaten ska vara snål på kolhydrater. Soppor mår man också mycket bra av. Varm mat är bra för kroppen på kvällen.