Kost för hälsa och välmående
Kost för hälsa och välmående
För att man ska må bra ska man äta mänga men små måltider för att man ska hålla blodsockret på en jämn nivå. Om man inte äter regelbundet och har inte ätit på flera timmar så är man väldigt hungrig och äter då en jätteportion. När man äter en väldigt stor portion reagerar kroppen genom att föra in insulin för att man inte ska hamna över insulin strecket, när kroppen har fört in insulinet blir man istället jättetrött och aggressiv för att man inte håller blodsockret på en jämn nivå och får då väldiga dippar.
För att man ska kunna hålla blodsockret på en jämn nivå krävs det att man äter regelbundet gärna med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna och man ska äta omkring fem måltider per dag, det är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Ät gärna mycket protein för att ha en bra och längre mättnadskänsla, det dämpar aptiten och det är svårast att bli omvandlat till kroppsfett. Man ska undvika att äta för mycket kolhydrater för att det är det som tar längst tid att bryta ner och blir till blodsocker i levern, man ska äta en knytnävsstorlek av ris, pasta, potatis, för att det leder till produktion av insulin i bukspottkörteln. Det är signalen för cellerna att ta upp blodsockret så att halten sänks. Det finns även snabba kolhydrater som socker i livsmedlen det innebär att glukoshalten stiger snabbt och leder till stark insulinproduktion, därmed sjunker sockerhalten lika snabbt och kroppen känner sug efter mer socker. Glukos lagras i cellerna och därmed ökar fettvävnaden.
GI-metoden som de flesta brukar prata om är framtagen till diabetiker för att denna metoden är en ”vägvisare” för hur mycket kolhydrater de ska äta. Man ska försöka att inte äta mycket kolhydrater på kvällen utan om man är hungrig kan man ta lite omelett, lite lax eller kyckling. Om man nu vill äta bröd ska man helst äta grovt bröd som tar lång tid att smälta och är framförallt nyttigare än ljust.
Bra mat är mat utan innehållsförteckning som till exempel potatis, fisk, kött, smör och grädde. Varm mat lugnar och varm mat äter man lugnt för att inte bränna sig.
Omättade fetter är bra som till exempel fisk, oliver, nötter och frön, avokado, makgrill och fet fisk. Om man är ljus- och ljudkänslig beror det på att det fattas magnesium i kroppen man kan även få sen dragningar. Om man har ont om magnesium i kroppen är det bra att äta sötmandlar för det innehåller lite magnesium och 75% av alla människor kan bli av med besvären om man äter det.
När du ska steka mat ska du helst steka i riktigt smör eller kokosfett som är ett stabilt och mättat fett och kokosfettet kan du köpa i en hälsokost butik. Men man kan byta ut kokosfettet mot riktigt smör som du köper i en mataffär. Du ska steka i detta på grund av att det är det som bevarar näringsämnena i maten.
Mat som är oprocessat och originellt är bra mat som t.ex. raps eller oliv olja och det ska helst finnas i en mörk flaska för att inte förstöras. När du äter ska du ha en så kallad ”regnbågsmat” det innebär att det ska t.ex. finnas morötter, kidneybönor, broccoli mm. detta ska du äta för att det stärker ditt immunförsvar. Man kan även äta varma grönsaker, vissa tycker det är godare och det är lika nyttigt som de grönsaker som inte kokas.
Man kan unna sig godsaker t.ex. godis, chips mm. ibland men bara om man håller en bra kost och inte äter godsaker på veckorna.
Att äta matvaror med mycket innehåll av socker är inte bra. Fett som de flesta har försökt undvika är tillåtet igen. De omättade fetterna mättar och är nyttigt, det finns i fisk som till exempel lax och makrill, frön, oliver och nötter. Lagom är alltid bäst för om man äter för mycket går man upp i vikt och får sockerfall eller insulinfall och om man äter för lite kan man bli på dåligt humör. Livsmedel utan innehållsförteckning är den bästa maten. Potatis behöver inte innehållsdeklareras, inte heller kött, fisk, smör eller grädde. Den kemiska maten, som oftast finns i burkar med ändlöst lång innehållsförteckning, ska man undvika att äta. Särskilt om innehållsförteckningen börjar med socker till exempel ketchup, senap, kaviar, juice och många bröd är riktiga sockerbomber. För att man ska må bra och orka ska man hålla en jämn blodsockerkurva och det gör man genom att äta regelbundet med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna. Ett exempel på hur en dag ska se ut. Inte för söt frukost, en frukt till mellanmål, en lagom kraftig lunch med en knytnävsstor portion kolhydrater samt något proteinrikt som man står sig på utan att riskera att falla i koma på eftermiddagen. Nytt mellanmål på eftermiddagen med till exempel lite keso, nötter eller kanske ett kokt ägg. Kvällsmaten bör inte vara för tung. En omelett, lite lax eller kyckling går bra att äta. Bröd ska man vara försiktig med och helst välja grovt. Kvällsmaten ska vara snål på kolhydrater. Soppor mår man också mycket bra av. Varm mat är bra för kroppen på kvällen.
Kost för hälsa och välmående
För att man ska må bra ska man äta mänga men små måltider för att man ska hålla blodsockret på en jämn nivå. Om man inte äter regelbundet och har inte ätit på flera timmar så är man väldigt hungrig och äter då en jätteportion. När man äter en väldigt stor portion reagerar kroppen genom att föra in insulin för att man inte ska hamna över insulin strecket, när kroppen har fört in insulinet blir man istället jättetrött och aggressiv för att man inte håller blodsockret på en jämn nivå och får då väldiga dippar.
För att man ska kunna hålla blodsockret på en jämn nivå krävs det att man äter regelbundet gärna med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna och man ska äta omkring fem måltider per dag, det är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Ät gärna mycket protein för att ha en bra och längre mättnadskänsla, det dämpar aptiten och det är svårast att bli omvandlat till kroppsfett. Man ska undvika att äta för mycket kolhydrater för att det är det som tar längst tid att bryta ner och blir till blodsocker i levern, man ska äta en knytnävsstorlek av ris, pasta, potatis, för att det leder till produktion av insulin i bukspottkörteln. Det är signalen för cellerna att ta upp blodsockret så att halten sänks. Det finns även snabba kolhydrater som socker i livsmedlen det innebär att glukoshalten stiger snabbt och leder till stark insulinproduktion, därmed sjunker sockerhalten lika snabbt och kroppen känner sug efter mer socker. Glukos lagras i cellerna och därmed ökar fettvävnaden.
GI-metoden som de flesta brukar prata om är framtagen till diabetiker för att denna metoden är en ”vägvisare” för hur mycket kolhydrater de ska äta. Man ska försöka att inte äta mycket kolhydrater på kvällen utan om man är hungrig kan man ta lite omelett, lite lax eller kyckling. Om man nu vill äta bröd ska man helst äta grovt bröd som tar lång tid att smälta och är framförallt nyttigare än ljust.
Bra mat är mat utan innehållsförteckning som till exempel potatis, fisk, kött, smör och grädde. Varm mat lugnar och varm mat äter man lugnt för att inte bränna sig.
Omättade fetter är bra som till exempel fisk, oliver, nötter och frön, avokado, makgrill och fet fisk. Om man är ljus- och ljudkänslig beror det på att det fattas magnesium i kroppen man kan även få sen dragningar. Om man har ont om magnesium i kroppen är det bra att äta sötmandlar för det innehåller lite magnesium och 75% av alla människor kan bli av med besvären om man äter det.
När du ska steka mat ska du helst steka i riktigt smör eller kokosfett som är ett stabilt och mättat fett och kokosfettet kan du köpa i en hälsokost butik. Men man kan byta ut kokosfettet mot riktigt smör som du köper i en mataffär. Du ska steka i detta på grund av att det är det som bevarar näringsämnena i maten.
Mat som är oprocessat och originellt är bra mat som t.ex. raps eller oliv olja och det ska helst finnas i en mörk flaska för att inte förstöras. När du äter ska du ha en så kallad ”regnbågsmat” det innebär att det ska t.ex. finnas morötter, kidneybönor, broccoli mm. detta ska du äta för att det stärker ditt immunförsvar. Man kan även äta varma grönsaker, vissa tycker det är godare och det är lika nyttigt som de grönsaker som inte kokas.
Man kan unna sig godsaker t.ex. godis, chips mm. ibland men bara om man håller en bra kost och inte äter godsaker på veckorna.
Att äta matvaror med mycket innehåll av socker är inte bra. Fett som de flesta har försökt undvika är tillåtet igen. De omättade fetterna mättar och är nyttigt, det finns i fisk som till exempel lax och makrill, frön, oliver och nötter. Lagom är alltid bäst för om man äter för mycket går man upp i vikt och får sockerfall eller insulinfall och om man äter för lite kan man bli på dåligt humör. Livsmedel utan innehållsförteckning är den bästa maten. Potatis behöver inte innehållsdeklareras, inte heller kött, fisk, smör eller grädde. Den kemiska maten, som oftast finns i burkar med ändlöst lång innehållsförteckning, ska man undvika att äta. Särskilt om innehållsförteckningen börjar med socker till exempel ketchup, senap, kaviar, juice och många bröd är riktiga sockerbomber.
För att man ska må bra och orka ska man hålla en jämn blodsockerkurva och det gör man genom att äta regelbundet med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna. Ett exempel på hur en dag ska se ut. Inte för söt frukost, en frukt till mellanmål, en lagom kraftig lunch med en knytnävsstor portion kolhydrater samt något proteinrikt som man står sig på utan att riskera att falla i koma på eftermiddagen. Nytt mellanmål på eftermiddagen med till exempel lite keso, nötter eller kanske ett kokt ägg. Kvällsmaten bör inte vara för tung. En omelett, lite lax eller kyckling går bra att äta. Bröd ska man vara försiktig med och helst välja grovt. Kvällsmaten ska vara snål på kolhydrater. Soppor mår man också mycket bra av. Varm mat är bra för kroppen på kvällen.
För att man ska må bra och orka ska man hålla en jämn blodsockerkurva och det gör man genom att äta regelbundet med 3-4 timmars mellanrum mellan måltiderna. Ett exempel på hur en dag ska se ut. Inte för söt frukost, en frukt till mellanmål, en lagom kraftig lunch med en knytnävsstor portion kolhydrater samt något proteinrikt som man står sig på utan att riskera att falla i koma på eftermiddagen. Nytt mellanmål på eftermiddagen med till exempel lite keso, nötter eller kanske ett kokt ägg. Kvällsmaten bör inte vara för tung. En omelett, lite lax eller kyckling går bra att äta. Bröd ska man vara försiktig med och helst välja grovt. Kvällsmaten ska vara snål på kolhydrater. Soppor mår man också mycket bra av. Varm mat är bra för kroppen på kvällen.
Kommentarer
Trackback