Hur vet man om man äter rätt?

Frukt och bär
ger oss i första hand c-vitamin, folat och fiber.
Grönsaker
innehåller fiber, folat, vitamin c och karoten som omvandlas till a vitamin i kroppen. Välj de grövre sorterna så som broccoli, blomkål och brysselkål. Ärtor, linser och bönor är rika på protein och kan ersätta proteinet ifrån kött och fisk i måltiden.
Potatis och rotfrukter
är fiberrika och innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Potatis, kålrot, palsternacka och rotselleri kan användas på många olika sätt, i gratänger, som mos och i grytor. Morötter kan också ingå i sallader, råa eller tillagade.
Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
innehåller fibrer, B-vitaminer och mineraler. Andra livsmedel i denna grupp är matvete, couscous, bulgur och mathavre. Välj i första hand fullkornsalternativen för att det mättar mer och innehåller inte lika mycket kolhydrater.
Matfett
innehåller fleromättat, enkelomättat och mättat fett. I fett finns också vitamin A, D och E. Till matlagning bör man använda matolja eller flytande margarin eftersom de innehåller nyttiga fetter. Rapsolja är särskilt rikt omega-3-fett. Välj nyckelhålsmärkt margarin till smörgåsen.
Mjölk och ost
ger många vitaminer och mineraler, bland annat kalcium. En skiva ost ger ungefär lika mycket kalcium som 1 dl mjölk. Välj mager ost och nyckelhålsmärkta mjölkprodukter. För att de innehåller minst lika mycket vitaminer och mineraler, men mindre fett.
Kött, fisk och ägg
är framför allt rika på protein, mineraler och vitaminer. Det järn som finns i kött tas lätt upp i kroppen. Dessutom stimulerar kött och fisk upptaget av järn från andra livsmedel. I den här gruppen ingår även lammkött, kyckling och inälvsmat. Välj helst de magra varianterna! Fet fisk, som makrill, lax och sill, innehåller det nyttiga fleromättade omega-3-fettet.
Att välja bort livsmedel
en del måste på grund av allergi undvika vissa livsmedel. Andra, t.ex. vegetarianer, avstår av andra skäl. Generellt kan man säga att ju fler livsmedelsgrupper som utesluts, desto svårare blir det att täcka näringsbehoven. Med rätt kunskaper och tillgång till berikade livsmedel går det oftast att kombinera livsmedel så att man ändå får i sig de näringsämnen man behöver, men i vissa fall behövs kosttillskott om man utesluter hela livsmedelsgrupper.
Äter du från alla grupper
Så äter du någonting från varje grupp under dagen så behöver inte du vara så orolig för att du inte får i dig tillräckligt mycket av de olika sakerna. Om du inte äter någonting från varje grupp så är det en idé att börja göra det nu och ändra på din kostvana, det är aldrig försent.