Scones
Scones är både gott och går snabbt att göra. Det behövs inte många ingridienser för att göra scones.
Ingridienser:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 g margarin
- 2 dl mjölk
Smör, ost, marmelad.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Smörj en plåt eller lägg på bakplåtspapper på plåten.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
- Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
- Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
- Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!
Tips:
Om du vill att det ska gå fortare eller få dem lite midre. Dela på dem lite mer som jag har gjort och minska då på tiden, istället för att grädda dem i 10 minuter gräddade jag mina på 8 minuter.
Hemmagjord hallonsylt
Har man ingen sylt hemma men har frysta bär kan man göra egen sylt. Det enda du behöver är frysta bär, socker och en mixer. Detta gjorde jag för att jag hade ingen sylt hemma och det blev riktigt gott.
Ta ca. 2 dl bär och ca. 5 dl socker men sockra efter behag.
Pannkakor
Idag gjorde jag lita pannkakor som blev supergoda. Jag använde mig av ett klassiskt recept av pannkakor men bytte ut lite vetemjöl mot grahamsmjöl för att få det lite nyttigare och det blev lite godare än vanliga tycker jag själv.
Pannkakor kan man ta med sig i en matlåda, vart man än går.

Ca. 10 pannkakor
Ingridienser:
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 st ägg
- 50g smör
- jordgubbssylt, hallonsylt eller någon annan sylt
- vispad grädde
- bär t.ex. hallon, blåbär
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sedan i äggen.
- Om man vill kan man smälta smöret och röra ner i smeten så behövs det inte så mycket smör vid gräddningen. Annars smälter du en klick i taget i stekpannan mellan pannkakorna.
- Hetta upp stekpappan på medelhög effekt, och häll i ca. 1 dl smet (anpassa efter hur stor stekpanna det är och hur tjock du vill ha den). När du har hällt på smeten ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut på hela stekpannans yta så blir den jämn och fin.
- När ytan har stelnat och blivit matt är det dags att vända den så att den andra sidan gräddas. Färgen ska vara ljusbrun. Lägg sedan upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka. Glöm inte att röra om i smeten då och då för att undvika att mjölet hamnar på botten.
- Stek pannkakan ca. 1-2 minuter tills den stelnat och börjat bli lite färg runt kanterna. Lyft upp pannkakan försiktigt med en stekspade och vänd snabbt. Tryck sedan ut pannkakan med stekspaden om vändningen inte blev perfekt, så att pannkakan ligger platt mot stekpannan. Stek den andra sidan ca. 1 minut, den andra sidan går fortare än den första. När pannkakan har fått färg på den andra sidan är den klar. Lyft då över pannkakan till ett fat och börja sedan att grädda nästa likadant till smeten är slut.
Tips:
Om du vill att gräddningen ska gå fortare kan du använda dig av 2 stekpannor.
Variation:
Vill du ha lite vaniljsmak på pannkakorna kan du tillsätta l1 tsk vaniljsocker.
Hållbarhet och förvaring:
Pannkakorna kan förvaras i kylskåpet ca. 5 dagar. De kan även frysas ner ca. 3-6 månader. Men de blir inte lika frasiga och goda som nygräddade.
Enkät och resultat
Har gjort en enkät som ungdomar från högstadiet och gymnasiet har fått svara på. Det jag villa få ut med denna enkäten var hur ungdomar äter och varför de äter just denna maten. Så ni ska få se både den enkäten som de fick svara på och hur resultatet ser ut.
Enkät om vad du äter.
Vad äter du oftast till middag?
- Varför äter du detta?
Vad äter du oftast till kvällsmat?
- Varför äter du detta?
Tänker du någongång på vad maten innehåller?
- Hur många gånger i veckan isåfall och varför tänker du på det?
Hur bor du?
- Eget boende:
- Hos föräldrar:
- Med någon annan:
Tjej:
Kille:
Ålder:
Enkät om vad du äter!
Enkät om vad du äter!
- Vad äter du oftast till middag?
Varför äter du detta? - Vad äter du oftast till kvällsmat?
Varför äter du detta? - Tänker du någongång på vad maten innehåller?
Hur många gånger i veckan isåfall och varför tänker du på det? - Hur bor du?
Eget boende:
Hos föräldrar:
Med någon annan: - Tjej:
- Kille:
- Ålder:
Resultat av enkäten!
Tjejer mellan 16-19 år:
- Svarar att de oftast äter husmanskost till middag för att det är gott, nyttigt och att det är det som serveras hemma. Men det finns även de tjejer som äter pannkakor till middag p.g.a. att det är smidigt att laga, gott och mättande.
- Vad de äter till kvällsmat är olika men det kan vara mackor, lagad mat, (pizza, popcorn), flingor detta p.g.a. att det är gott, smidigt och att det är en lättare mat de som svarade pizza och popcorn äter det ibland och mest på helgerna.
- De flesta tjejer tänker på vad de äter för att de vill må bra, vara nyttiga, det finns de som räknar kalorier och socker det är i maten och kanske tränar så då är det bra att veta vad man stoppar i sig.
- Alla dessa tjejer bor hos sina föräldrarna.
Killar mellan 16-19 år:
- Svarar att de äter mycket hemlagat så som ris, pasta, potatis och kött för att det är det som serveras hemma, nyttigt, bättre än att äta ute, pasta efter tränigen för att det behövs mycket energi efter träning.
- Till kvällsmat blir det fil, flingor och mackor p.g.a. att det är snabbt, smidigt och gott.
- De tänker oftast inte på vad de äter men vissa tänker ibland på vad de äter. Om de tänker på vad de äter så kan det vara för att det kan vara viktigt vad man stoppar i sig t.ex. inte för mycket fett eller chips varje kväll eller för att inte äta för mycket pizza.
- Alla dessa killar bor hos föräldrarna.
Tjejer mellan 13-16 år:
- Svarar oftast äter husmanskost till middag för att det är gott, lätt att laga eller att det är det som serveras hemma. Men det är vissa som äter pizza till middag på grund av att de umgås med kompisar på stan och det är då lättare att äta på stan än att gå hem, men det finns även de som inte äter någon middag.
- Vad de äter till kvällsmat är olika med de flesta äter mackor eller flingor på grund av att det inte är gåt lätt att ordna och det är gott, och till det dricker de antingen o’boy antingen varm eller kall och mjölk. Det finns några som inte äter någon kvällsmat för att de inte klarar av det. På fredagar kan det bli pizza för vissa.
- De flesta tjejer tänker inte på vad de äter men det finns undantag. De som tänker på vad de äter, är för att de vill veta vad det är för något de stoppar i sig och vissa för att de inte vill bli tjocka i framtiden.
- Alla dessa tjejer bor hemma hos föräldrarna.
Killar mellan 13-16 år:
- Svarar att de äter husmanskost så som ris, pasta, potatis och kött för att det är gott och det serveras hemma. Men der finns de som äter pizza för att det är gott.
- Till kvällsmat är det väldigt olika, vissa äter samma mat som de fick vid middagen. Andra äter snacks, pizza eller godis. Andra äter ingenting alls eller bara tar ett glas juice eller en frukt. Men några tar en macka och lite flingor för att det går lätt att fixa och det är gott.
- De tänker oftast inte på vad det är de stoppar i sig, men när de är i skolan tänker de mer på vad skolmaten innehåller än när de är hemma. Någon kollar på vad det är för e-ämnen i maten.
- Alla dessa kollar bor hos föräldrarna.
Välkommen till min nya blogg!
I denna bloggen kommer jag att skriva lite recept på mat som tar ca. 30 min att laga och givetvis är god.