Pannkakor

Idag gjorde jag lita pannkakor som blev supergoda. Jag använde mig av ett klassiskt recept av pannkakor men bytte ut lite vetemjöl mot grahamsmjöl för att få det lite nyttigare och det blev lite godare än vanliga tycker jag själv.
Pannkakor kan man ta med sig i en matlåda, vart man än går.
Lätta och goda pannkakor.
Ca. 10 pannkakor
Ingridienser:
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 50g smör
Servering:
  • jordgubbssylt, hallonsylt eller någon annan sylt
  • vispad grädde
  • bär t.ex. hallon, blåbär
Gör så här:
  • Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sedan i äggen.
  • Om man vill kan man smälta smöret och röra ner i smeten så behövs det inte så mycket smör vid gräddningen. Annars smälter du en klick i taget i stekpannan mellan pannkakorna.
  • Hetta upp stekpappan på medelhög effekt, och häll i ca. 1 dl smet (anpassa efter hur stor stekpanna det är och hur tjock du vill ha den). När du har hällt på smeten ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut på hela stekpannans yta så blir den jämn och fin.
  • När ytan har stelnat och blivit matt är det dags att vända den så att den andra sidan gräddas. Färgen ska vara ljusbrun. Lägg sedan upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka. Glöm inte att röra om i smeten då och då för att undvika att mjölet hamnar på botten.
  • Stek pannkakan ca. 1-2 minuter tills den stelnat och börjat bli lite färg runt kanterna. Lyft upp pannkakan försiktigt med en stekspade och vänd snabbt. Tryck sedan ut pannkakan med stekspaden om vändningen inte blev perfekt, så att pannkakan ligger platt mot stekpannan.  Stek den andra sidan ca. 1 minut, den andra sidan går fortare än den första. När pannkakan har fått färg på den andra sidan är den klar. Lyft då över pannkakan till ett fat och börja sedan att grädda nästa likadant till smeten är slut.
Tips:
Om du vill att gräddningen ska gå fortare kan du använda dig av 2 stekpannor.
Variation:
Vill du ha lite vaniljsmak på pannkakorna kan du tillsätta l1 tsk vaniljsocker.
Hållbarhet och förvaring:
Pannkakorna kan förvaras i kylskåpet ca. 5 dagar. De kan även frysas ner ca. 3-6 månader. Men de blir inte lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0